Elbil – ting å tenke på når du skal kjøpe ny bil

Elbil – ting å tenke på når du skal kjøpe ny bil

Hvis du skal kjøpe en ny bil i 2019, og sende den gamle til opphugging, da kommer du ikke unna å måtte vurdere en elbil. Spesielt hvis du bor i området rundt Oslo, eller noen av de andre byene som vurderer eller allerede har innført høye bompenger for fossile biler, har du egentlig ikke noe valg. Samtidig er det viktig å tenke på at fordelene med bompenger ikke vil vare evig.

Hva skal du bruke bilen til?

Det første du bør tenke over når du ser etter en elbil, er hva du egentlig skal bruke den til. Hvis det er til pending til og fra Oslo, da er kanskje rekkevidde ikke helt kritisk, men hvis du pendler lange avstander eller ønsker å benytte elbilen på lange turer må du være observant på rekkevidden.

I den forbindelse må du dessuten tenke over hvor du har mulighet å lade bilen. Kan du for eksempel lade bilen på jobben? Hjemme bør du definitivt ha en mulighet å lade bilen, ellers kan det bli mye jobb med å lade bilen på ladestasjoner i nærheten.

Hvis du skal reise langt for å levere og hente i barnehagen, og kanskje ta en runde hjem for å hente klær fra Kidsbrandstore som du glemte å ta med, må du selvfølgelig regne med denne avstanden.

Lønner det seg å kjøpe ny bil, eller er brukt et alternativ?

I perioder har den vanlige logikken, med at en ny bil taper en stor del av sin verdi med en gang du kjører ut fra forhandleren, ikke vært gyldig for elbiler. Det var for eksempel i en periode mulig å selge en brukt Tesla for en høyere pris brukt, grunnet lange ventelister og høy etterspørsel. Denne situasjonen har begynt å normalisere seg, og nå er bildet noe mer normalt med billigere brukte elbiler.

Samtidig kan du ofte få svært gunstig finansiering av en ny bil, og leasing er også vanlig, så det er ikke selvskrevet at en brukt bil er billigere. En fordel med elbiler er at selve drivlinjen er relativt vedlikeholdsfri, så her trenger du ikke å tenke på registrerreimer og andre kjedelige kostnader.

Er markedet for bensin og diesel helt dødt?

Elbiler står for en alt større andel av bilene i Norge. Likevel finnes det fortsatt en mengde fossildrevne biler, og det selges også selvfølgelig mange splitter nye biler med bensin eller diesel som drivstoff. Spesielt litt utenfor de store byene, er det definitivt ikke noe i veien med å kjøpe en tradisjonell fossilbil. Hvis du bor i, eller i området rundt, for eksempel Oslo er situasjonen en annen – da er det egentlig bare elbil som er et alternativ.

blacky