Tips for en ferieklar bil

Tips for en ferieklar bil

Det går mot lysere tider. Snart er sommeren her igjen. Vi skal på ferie. Visste du at faktisk halve Norges befolkning planlegger bilferie hver sommer? Med så mange biler på veien er det ekstremt viktig at vi alle gjør det vi kan for å ha en bil i topp stand. Både for vår og andres sikkerhet. Så foruten å ha et godt stereoanlegg, Evofilm solskjerming og elektrisk kjølebag, er det også andre ting vi bør sette fokus på, som er langt mer viktigere.

Sjekk forsikringen din

Noe av det første du bør gjøre er å sjekke forsikringen din, og hvor lang du har igjen å kjøre denne perioden. Det kan nemlig få konsekvenser dersom uhellet er ute og du har kjørt lenger enn du har oppgitt.

Bilen må pakkes riktig

Pass på at det ikke ligger løse gjenstander og slenger i bilen. Ved full bråbrems kan selv de letteste gjenstandene få en ekstrem tyngde, og forårsake fatale skader. Cirka 20 prosent av dødsulykkene de senere årene har hatt et større skadeomfang nettopp på grunn av løse gjenstander.

Hvis du for eksempel har en løs iPad i bilen, som veier 0,6 kilo, så vil denne veien 18 kilo om du må bråstoppe i 50 km/t. Da er det ikke vanskelig å forstå hvilken stor skade den kan utgjøre.

Også kjæledyrene dine må sikres. Både for dyrets, men også for deres trygghet. Det aller beste er et bur som er fastmontert.

Sjekk dekk og dempere

Det er ikke sikkert du merker så mye til det om du har for lite luft i dekkene til vanlig. Om bilen er fullastet, vil du derimot merke det på kjøreegenskapene. I tillegg vil du få økt drivstofforbruk. Hvis du ser i brukermanualen til bilen, vil du finne hva som er anbefalt lufttrykk på din bil. ¨

Mønsterdybden må også sjekkes. På sommerdekk må mønsterdybden være minst 1,6 millimeter. Blir du stoppet i kontroll med for dårlige dekk, vil du få en bot på kr. 750,- per dekk.

Dårlige dempere kan få fatale konsekvenser. Du kan selv sjekke støtdemperne ved å gynge hver av de fire sidene på bilen. Eventuelt kan du kjøre over en dump. Bilen skal slutte å gynge umiddelbart etter at du har sluppet opp eller kjørt over dumpen. Fortsetter den å gynge er det på tide å skifte demperne.

Ta en titt i motorrommet

En møkkete motor, ødelagte ledninger og for høy varme er de tingene som oftest forårsaker en bilbrann. Sjekk derfor disse tingene, og ta en motorvask.

Skulle du se noen småskader på ledninger, bør du isolere dette med tape.

Husk også å sjekke oljen. Skal du kjøre nedover i Europa, der hastighetene er langt høyere enn her hjemme, vil det også medføre større belastning på bilen. Er oljen gammel kan bilen gå varm. Oljen skal smøre motoren, og derfor er det ekstra viktig at den er i god stand.

blacky