Flyvende biler – et vindu mot fremtiden?

Flyvende biler – et vindu mot fremtiden?

Flyvende biler. Det er kanskje det mest klassiske tegnet i science fiction-filmer på at vi er i fremtiden. Fra Blade Runner eller Back to the Future til The Fifth Element eller Star Wars, så ser vi at i fremtiden kler folk seg i rare klær og bilene kan fly. Dette har alltid vært noe vi har sett for oss kommer til å skje en gang langt inn i fremtiden, når vi alle er gamle eller ikke engang lever lenger. Men nå begynner det å se ut som at denne fremtiden kanskje ikke er så langt unna som vi trodde allikevel.

Vi har forsøkt

Flyvende biler har ikke bare vært en fantasi man har kost seg med på film og i bøker. Allerede for hundre år siden ble det første mislykkede forsøket gjort på å lage en bil som kunne fly. Det ser ikke ut til at vi har drømt om dette forgjeves, for nå er det nemlig snart mulighet for flyvende biler om vi skal tro ekspertene. Vi har allerede sett eksempler på biler som kan kjøre både på veien og til en viss grad i lufta. Men disse regnes altså ikke som ordentlige flyvende biler. Siden de har forsøkt å få til begge deler har vi endt opp med noe som er både en dårlig bil og et dårlig fly. Ingienører håper på biler som kan ta av vertikalt eller på kort rulleban, som kun er beregnet på å fly.

Nok av utfordringer

Dette blir nok ikke allemannseie med det første. Hvem vet, etterhvert blir det kanskje like enkelt og rimelig å skaffe seg en flyvende bil som å fikse nye vinduer til boligen din? Det er allikevel ikke fritt for utfordringer å begynne å bruke flyvende biler. Når det kommer til det rent tekniske vil det for eksempel bli et dilemma hvor mye vekt fra bl.a. batterier man kan putte i bilen, noe som vil begrense avstandene man kan kjøre. Vi vil også komme til å trenge et helt nytt regelverk for trafikken i luften. For ikke å snakke om hvordan vi skal hindre bilene i å kollidere med hverandre, og hvordan skal de tåle alle været der oppe i luften? Forskerne og bilprodusentene har ikke akkurat lite å bryne seg på, men den nære fremtiden er allikevel spennende.

blacky