Fra bil til tørketrommel

Fra bil til tørketrommel

Din elskede bil

Den står der, rusten, sliten, velbrukt, en bulk i siden, slitte dekk, en lykt er knust. Inne er den rein og lukter ganske godt, men du har ett hull i setet, rattet er falmet, trekket rundt girspaken har sprukket flere steder. Den er et trist syn, men du elsker den fortsatt. Den hoster når du starter, den knirker når du svinger ut av gårdsplassen, den viser nærmere 300 000 km i dashbordet, og du vet innerst inne at den ikke holder særlig lenger. Støvet ligger tykt i setene og med støvmidd-Allergi blir det vanskelig å puste noen ganger. Og trekker du pusten godt, gjennom nesen, så kan du lukte god, gammal Wunder-Baum.

Du vet nå, innerst inne, at den ikke er trygg å kjøre heller. Med tungt hjerte kjører du din elskede, gamle bil til nærmeste bilopphugger.

Fortvil ikke!

Bilopphuggeriet ser velorganisert ut, men du synes synd på alle bilene som er stablet oppå hverandre. Biler i alle farger og fasonger står spredd utover plassen. Du blir tung om hjertet når du tenker på at bilen din skal ligge mellom andre vrak. Være flatklemt, knust og at alle minner, historier, gleder og sorger du har opplevd med bilen likeså. Her skal den altså gravlegges, ruste bort uten at noen snakker med den, steller med den eller kjører den. Men, så tar du til fornuft. Bilen er en ting, minnene og historiene tar du med deg. Bilopphuggeren, som jobber på stedet kommer smilende i mot deg og sier: Du vet vel at ca 95 % av bilen din blir gjenvunnet? Du ser ut som et spørsmålstegn. Nei, svarer du. Det visste jeg ikke.

Bilen din kan bli til en tørketrommel for eksempel. Eller deler av den da. Den kan også bli en del av en komfyr, gatelykt, vegskilt, kumlokk, togskinner og mye mer! Når bilen din er klar blir den sendt til noe som kalles Autoretur, men før det tømmes bilen for væsker, som også håndteres på beste måte i forhold til naturen. Så fjernes dekk, batteri og verdifulle bildeler. Disse bildelene kan være til hjelp for andre biler som trenger en oppgradering, men ikke er klar for bilopphugger’n. De fleste delene som er igjen kan gjenvinnes. Og det som blir igjen sendes på deponi. Målet er å være mest mulig miljøvennlig. De fleste biler i dag har opptil 160 kg aluminium i seg, men det er nok en del mindre i den bilen som skal deponeres nå siden den er så gammel. Likevel blir aluminiumen smeltet om til barrer og solgt til bilindustrien i Japan.

Så selv om du må kvitte deg med en kjær eiendel så det kan jo hende at du får en liten bit av den i neste tørketrommel du kjøper, eller neste kumlokk du kjører over.

blacky