Når bilen blir til et kunstverk

Når bilen blir til et kunstverk

I Norge har rånemiljøet i lang tid blitt sett ned på. De har fått rykte på seg for å være bråkete, forsøplende og lite miljøvennlige. I etterkant av NRK-serien «Rådebank» har derimot mange fått et nytt syn på dette miljøet. For rånemiljøet er noe helt eget. Det er ofte en gjeng med flotte ungdommer som virkelig tar vare på hverandre. Ja, og bilene sine.

Men råning er så mye mer enn terninger, flammelakkering og sota ruter. Selv om også dette er like viktig som når du ser etter ny tapet på Familietapeter.no. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, verken når du skal bestemme hvilken av tapetene på Familietapeter.no som passer best til stua eller når bileieren skal bestemme stylingen på bilen sin. Skal du for eksempel gi garasjen din et særpreg, kan du sjekke utvalget til Familietapeter.no, da de også har tapeter som passer til det formålet.

Rånemiljøets myke sider

Når vi hører ordet råner, tenker mange børning, tuting, høy musikk og generelt negative ting. Selv var jeg en del av et rånemiljø i ungdommen. Den gangen Opel Ascona B og Volvo 240 var de absolutte lederne av rånebiler. Jeg hadde riktignok ikke en sånn bil selv, men hadde gleden av å få sitte på.

Jeg husker det som en fin tid. Samholdet var ekstremt fint, og jeg overdriver ikke når jeg sier at råning redder liv. Her kommer folk seg ut. Også de som sliter. De sitter ikke hjemme med tunge tanker, men er ute og møter andre i miljøet. Rånere tar vare på hverandre og er det en som uteblir, så er man raskt ute med å sjekke ut hvor vedkommende er.

Er det på tide å gi rånerene tillit?

Ja, mener jeg. For dette er et viktig miljø. Mange av disse dedikerte menneskene bruker all fritiden sin på bil. De mekker bil, styler bil, kjører bil og sitter og prater i bil. De har gjerne flere biler også. De møtes lokalt og de møtes på felles treff. Her diskuterer de biler og styling av biler, som du diskuterer tapet fra Familietapeter.no med en venn.

I dag som vi har så stort fokus på psykisk helse, mener jeg det er helt feil å begrense denne sosiale aktiviteten, som nettopp gjør at mange som kanskje har falt litt utenfor føler seg inkludert. For de gjør jo ingen skade. Ja, så bråker de kanskje litt, men det klarer vi vel å overleve? Spesielt hvis det betyr at noen kan føle seg bedre. Så må jo også de selvfølgelig følge reglene om nattero. Da møtes man fint på midten.

Det er viktig å ha venner i ungdomstiden og tidlig voksenalder. Det legger grunnlaget for resten av livet. Dessuten er det jo ikke kriminelt å kjøre bil. De aller fleste rånere er faktis kjempesnille folk som bare vil ha et sted å møtes og være sammen. Derfor mener jeg at det beste kommunene kan gjøre, er å legge til rette for rånemiljøet. La de få sin egen arena.

blacky